BCR-ABL1 p210 % IS BLT922MAIS

Staaltype:

ECMD (EDTA (paars) _ CMD LAB)

Eenheid:

%

Volume:

8 mL perifeer bloed EDTA (geen heparine!), min.4 mL, geen beenmerg

Uitvoering:

1x per week

Antwoordtijd:

10 dagen

Afnamecondities:

Vers afgenomen met vermelding afnametijdstip op aanvraagformulier (datum en uur)

Verzending:

Binnen 24h na afname (stalen op vrijdag moeten het lab voor 14u bereiken)

Techniek:

RT-qPCR

Techinfo:

Moleculaire monitoring bij CML patienten op basis van BCR-ABL1 is uiterst belangrijk om het therapeutisch antwoord op tyrosine kinase inhibitoren (TKI) op te volgen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een gevoelige en specifieke qPCR techniek. Deze ‘two step real-time PCR’ of RT-qPCR met behulp van een reverse transcriptase (RT) stap en een real-time PCR-reactie is gebaseerd op het gestandardiseerd EAC (Europe Against Cancer) protocol (Gabert et al, Leukemia 2003).

Analytische gevoeligheid BCR-ABL1 p210 assay: 
`limit of quantification` of LOQ = 4 kopijen en `limit of detection` of LOD = 1 kopij 

Klinische info:

De resultaten voor BCR-ABL1 p210 worden gerapporteerd op de internationale schaal (IS) m.b.v. een labospecifieke conversiefactor (CF). Het moleculair antwoord wordt geïnterpreteerd op basis van de recentste richtlijnen (ELN richtlijnen 2013, Baccarani et al, Blood 2013). Hierbij wordt rekening gehouden met de soort TKI (eerste of tweedelijns) en de duur van de therapie (vnl voor het eerste follow-up jaar belangrijk: 3 maanden, 6 maanden en 1 jaar TKI). Bij negatieve resultaten wordt het moleculair antwoord gedefinieerd op basis van het aantal huishoudgen ABL1 kopijen en uitgedrukt als MMR, MR4.0, MR4.5 of MR5.0 (Cross et al, Leukemia 2015). Voor een correcte interpretatie van het moleculair antwoord is het daarom uiterst belangrijk dat de nodige klinische informatie wordt meegedeeld. Dit kan via het aanvraagformulier.

Opmerkingen:

Belang pre-analytische fase: 
De stabiliteit van het staal is namelijk beperkt (bepaling op RNA) zodat de verwerking van het monster (isolatie witte bloedcellen) zeker binnen de 48h na afname moet uitgevoerd worden! Daarom moet het staal zo snel mogelijk naar het labo Moleculaire Diagnostiek (MolHem) verstuurd worden, namelijk binnen de 24h na afname! Bewaring tot begin verwerking van de stalen of voor verzending naar het labo: 18 uur bij 2-8°C (zodat verwerking tijdig kan plaatsvinden)

Terugbetaling:
Deze test is 4x/jaar terugbetaald per follow-up jaar onder art33ter. 
Follow-up BCR-ABL1 bij CML en ALL: RIZIV nr 594075-594086, B3000 1x per kwartaal, per kwartaal andere pseudocode. 
Op die manier kan de BCR-ABL1 qPCR monitoring slechts om de 3 maanden uitgevoerd worden. De verantwoordelijk klinisch bioloog controleert daarom alle aanvragen en beslist of de test al of niet wordt uitgevoerd. Enkel in overleg en bij specifieke klinische indicaties kan dit aantal overschreden worden. 

Detailinformatie:

A1216

Externe kwaliteits evaluatie:

UK NEQAS (United Kingdom National External Quality Assessment Service)

Accreditatie:

Ja (Accreditatie volgens BELAC-certificaat 087-MED)

Validatiedossier:

Ja

Gerelateerd:

Verantwoordelijke:

Apr. biol. B. Denys

Laatste bijwerking Glims: pjdesmet op 11/03/2022 11:15. Laatste manuele bijwerking: BADE op 27/09/2022