Bacteriologie hemoculturen

Afdeling: Microbiologie

Aanvraagformulier: Aanvraagformulier Microbiologie

Staaltype:

Bloed

Volume:

5 - max 10 ml

Uitvoering:

Hemoculturen worden dagelijks (incl. weekends en feestdagen) geanalyseerd.

Afnamecondities:

Aseptische afname van 10 mL bloed per fles (niet minder dan 8 mL en niet meer dan 12 mL per fles; tenzij bij zeer kleine kinderen: niet minder dan 3 mL per fles). Aseptische afname betekent dat de rubberen dop van de fles, na het verwijderen van het plastic dekseltje, wordt ontsmet met een alcoholswab en dat ook de huid van de patiënt met een alcoholisch preparaat wordt ontsmet. Laat dit ook volledig opdrogen alvorens aan te prikken! Het is belangrijk de flessen niet te overvullen. In tegenstelling tot de klassieke bloedbuizen zit er geen rem op het vacuümsysteem en moet de prikker dus zelf tijdig de fles deconnecteren.

Verzending:

Stuur de correct gelabelde flessen zo snel mogelijk naar het lab. Dit mag op kamertemperatuur. Pre-incuberen alvorens te versturen wordt ten sterkste afgeraden.

Opmerkingen:

1. Neem steeds een aerobe en een anaerobe fles samen af. Het is hierbij belangrijk om geen lucht in de anaerobe fles te spuiten omdat dit de anaerobe kweekcondities in het gedrang brengt. Daarom:
- bij afname met een vleugelnaaldje eerst de aerobe fles vullen ("ontluchten" van de leiding van de vlindernaald)
- bij afname met naald en spuit eerst de anaerobe fles vullen
2. Het is belangrijk om op de flessen én op de aanvraag goed te noteren langs waar de afname gebeurde (perifeer veneus, centraal veneuze katheter, poortkatheter,...). Dit helpt om bij positieve kweekresultaten de bron van de infectie te kunnen opsporen.
3. Bij vermoeden van een katheterinfectie is het zinvol om gelijktijdig 1 koppel (aerobe + anaerobe fles) perifeer af te nemen en 1 koppel via de katheter.
4. Het is aan te raden om steeds 2 koppels hemoculturen af te nemen omdat hierdoor de sensitiviteit van de analyse groter wordt. Bovendien biedt dit de mogelijkheid om contaminatie met huidflora tijdens het prikken uit te sluiten. Idealiter worden beide koppels daarom in een aparte afname geprikt. Is dit niet mogelijk, dan gaat de voorkeur naar de afname van 2 koppels hemoculturen in 1 prikmoment boven de afname van 1 enkel koppel. 
5. Positieve hemoculturen worden steeds telefonisch gecommuniceerd. 

Externe kwaliteits evaluatie:

Sciensano

Accreditatie:

Nee

Validatiedossier:

Ja

Verantwoordelijke:

Prof. dr. J. Boelens

Laatste manuele bijwerking: JRBL op 05/06/2018