UZ Gent laboratoriumgids     Code of Stukje omschrijving
 
 
Hoofdmenu Labgids
  Bacteri���le kweek gewrichtsvocht (LG-174)
   Afdeling: MicrobiologieAanvraagformulier:   Aanvraagformulier Microbiologie
StaaltypeGewrichtsvocht in een steriel, goed afgesloten recipint.
Volume Minstens 1 ml.
Uitvoering Inzetten 7/7. Resultaten 5/7 of 6/7 (afh. van hospitalisatie-afdeling).
Afnamecondities Aseptische afname in steriel recipint.
Verzending Snel transport, op kamertemperatuur.
Methode Microscopisch onderzoek na gramkleuring en kweek op specifieke bodems. Identificatie van pathogenen met MALDI-TOF MS. Eventuele gevoeligheidsbepaling (antibiogram) m.b.v. disk diffusie of E-test (MIC).
Opmerkingen
Klinische inlichtingen en lokalisatie gewricht op aanvraag vermelden! Bij vermoeden van septische arthritis de staalname uitvoeren vraleer de eerste dosis antibioticum wordt toegediend!
Het inspuiten van gewrichtsvocht in een hemocultuurfles is een optie, maar enkel als er daarnaast ook voldoende materiaal aangeleverd kan worden in een gewoon steriel potje. Kweek in een hemocultuurfles zou gevoeliger zijn dan de routine kweek maar heeft als nadeel dat er geen gramkleuring kan uitgevoerd worden, dat er enkel een kwalitatief resultaat bekomen wordt en dat de minste contaminatie van het staal tijdens de procedure aanleiding geeft tot valspositieve resultaten. Daarom is het enorm belangrijk om de rubber stop van de hemocultuurfles te ontsmetten vooraleer het staal in te spuiten.

Spuiten met naalden worden teruggestuurd naar de afdeling ZONDER verwerking, omdat zij niet conform zijn aan de bioveiligheidsvoorschriften. 
Externe kwaliteits evaluatie Sciensano
Accreditatie Nee
Verantwoordelijke Prof. dr. J. Boelens
   Laatste manuele bijwerking: JRBL op 05/06/2018