UZ Gent laboratoriumgids     Code of Stukje omschrijving
 
 
Hoofdmenu Labgids
  Bacteri���le kweek keeluitstrijk (LG-169)
   Afdeling: MicrobiologieAanvraagformulier:   Aanvraagformulier Microbiologie
StaaltypeKeeluitstrijk bij vermoeden bacterile angina
Volume Eswab met roze dop (1 mL transportmedium).
Uitvoering Inzetten 7/7. Resultaten 5/7 of 6/7 (afh. van hospitalisatie-afdeling).
Afnamecondities T.h.v. tonsilbogen beiderzijds uitstrijkje nemen met zelfde Eswab.
Verzending Snel transport.
Methode Microscopisch onderzoek na gramkleuring gevolgd door kweek. Identificatie van Streptococcus pyogenes en andere beta-hemolytische streptokokken met MALDI-TOF MS. Eventuele gevoeligheidsbepaling (antibiogram) d.m.v. disk diffusie en/of E-test (M.I.C.).
Opmerkingen
In de gewone keelkweek zoeken we enkel naar Streptococcus pyogenes en andere beta-hemolytische streptokokken (aanwezig in groot aantal). Angina van Plaut-Vincent wordt gedentificeerd d.m.v. de gramkleuring (fusospirillaire associatie).

De voorkeurstechniek voor de diagnose van N. gonorrhoea (aangifteplichtig) is PCR (zie labgids NGDNA). Deze analyse wordt uitgevoerd op vaginale, cervicale, urethrale, anale en keelwissers (oranje Abbott multicollect wissers) of op eerstestraalsurine (urine opvangen in een steriel potje en overbrengen in Abbott multicollect buisjes met behulp van een pipet).

De bacterile kweek met gevoeligheidsbepaling is minder gevoelig en wordt enkel uitgevoerd op expliciete vraag. Indicaties hiervoor zijn:
> wanneer om welke reden dan ook gekozen wordt voor een andere therapie dan ceftriaxone, omdat resistentie voor andere antibiotica geregeld waargenomen wordt
> bij aanhoudende klachten na behandeling
De kweek wordt uitgevoerd op vaginale, cervicale, urethrale anale en keelwissers (roze Copan Eswab wissers) of eerstestraalsurine (opvangen in een steriel potje). Oranje Abbott multicollect wissers zijn NIET geschikt voor kweek. 
Externe kwaliteits evaluatie Sciensano
Accreditatie Nee
Gerelateerd LG-183 (Angina van Plaut-Vincent)
Verantwoordelijke Prof. dr. J. Boelens
   Laatste manuele bijwerking: JRBL op 05/06/2018